Dövme Yaptırmak için Seçilecek Desenler

Dövme deseni seçiminde uygulanacak desenin, dövme tekniğine uygun olup olmadığı kararını, kesinlikle dövmeyi uygulayacak sanatçıya bırakmak gerekiyor. Her deseni ya da her resmi dijital ortamda istediğiniz oranda büyütüp, küçültebilirsiniz. Bu demek değil ki aynı görüntüyü dövme uygulamasında da alacaksınız. Dövmenin uygulanabilir bir sınırı var elbette, örneğin küçük bir dövme istiyorsunuz ancak, uygulatmak istediğiniz desen bir kompozisyon. Örneğin en az  10×10 yapılması gereken bir dövme modelini küçültüp 5×5 yaptıramazsınız. Şansınızı zorlayıp, dövmeciyi de ikna edip yaptırabilirsiniz belki, ama dövme değil, beş santimetre çapında bir leke yaptırmış olursunuz. Belki ilk etapta dövme fena durmaz, ama bunu bir ömür boyu taşıyacağınızı düşünürsek, ileriki yıllarda bu dövme nasıl bir biçim alacak.

Dövmenin Yan Etkileri

Bu güne değin binlerce insana dövme uygulaması yaptık, tavsiye ettiğimiz merhem dışında herhangi ciddi bir yan etki ile karşılaşmadık. Tavsiye ettiğimiz merhemin binde bir oranlarda da olsa bazı arkadaşlarda alerjik reaksiyon gösterdiğini gözlemledik. Ancak bu tip alerjik reaksiyonlar, dövmeye  merhem uygulamayı bıraktıktan sonra kısa sürede normale dönüyor. Kimi insanda dövmenin olduğu bölgede zaman zaman, kaşıntı, sivilce çıkması gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz. Ancak yukarıda belirttiğim gibi bu tür durumlarda dahi ciddi bir sorun ile karşılaşmadık. Sonuçta zaten vücuda dövme yaptırmak doğal bir durum değil, dövme uygulanan bölge elbette vücudun diğer bölgelerinden daha hassas olacaktır.

 

Deri altına yoğun boya pigmentleri giriyor, çok yoğun olması durumunda bazı insanlarda kaşıntı yapma durumu oluşabilir. Tabiî ki dövmeyi uygulayan sanatçının ne şekilde uyguladığıyla da ilgilidir. Biz dövmeciler elbette tıp adamı değiliz, özellikle ülkemizde, bir çok arkadaş hijyen, sterilizasyon konularında herhangi bir kursa tabi tutulmamış durumda, kara düzen, kulaktan duyma yalan yanlış bilgilerle bu işleri yapmaktadırlar. Dövme uygulamasının sonucunda cilt kanseri olabileceği konusunda, özellikle son yıllarda ülkemizde dövmenin yaygınlaşmasıyla birlikte, bir söylenti oluşmuş durumda.

Ülkemiz dövmecilerinin birkaç yıl öncesine kadar herhangi bir meslek kuruluşunun olmaması nedeniyle geçmiş yıllarda, bazı medya kuruluşları dövmeni popülaritesinden yararlanarak,  konu hakkında asparagas haberler yayınlıyorlardı. Dolayısıyla toplumumuzda bu tip bir önyargının oluşması kaçınılmaz oldu. Ancak onca yıllık meslek hayatımda, cezaevlerinde ve gençlerin kendi evlerinde çok ilkel tekniklerle gayrı hijyen ortamlarda dahi, yaptıkları dövmeler sonucunda dahi şimdiye kadar bir insanın cilt kanseri olduğuna dair herhangi bir duyum almadım.

Kaldı ki  bizim gibi çalışan dövme stüdyoları kullandıkları boya ve ekipmanlar sadece ve sadece dövme için üretilmiş, batı standartlarında  ürünlerdir. Ve bu tür dövme boyaları batılı sağlık bakanlıkları, yada benzeri kurumlar tarafından onaylanmak suretiyle üretiliyor.

Ancak kontrolsüz üretilmiş özellikle doğu menşei li boyaların ne şekilde reaksiyon göstereceğini kestirebilmek mümkün değil.

Bize göre asıl yan etki kullanılan malzemenin nasıl bir dövmecinin kullandığıyla ilgilidir, hijyen, sterilizasyon, hatta ve hatta eldivenlerini ne şekilde kullanacağını dahi bilmeyen bir dövmecinin yapacağı dövmeden, bir çok günümüz bulaşıcı hastalığa yakalanma olasılığı maalesef çok yüksek. Konu ile ilgili hijyen ve sterilizasyon makalemize bakabilirsiniz.

Dövmeci seçimi

Dövmeci seçimi de kesinlikle, hijyen ve dövme yapılan ortam kadar önemlidir.